Ylva Johansson vill inskränka strejkrätten – får stöd av IF Metall

Hamnarbetarförbundet: ”Öppnar för avtalsshopping och en mer medgörlig facklig motpart”

Publicerad 4 januari 2018
Enligt Ylva Johansson är Hamnarbetarförbundets 8 strejktimmar under 2017 ett problem, trots att arbetsköparnas konfliktåtgärder varit 46 gånger mer omfattande.
Enligt Ylva Johansson är Hamnarbetarförbundets 8 strejktimmar under 2017 ett problem, trots att arbetsköparnas konfliktåtgärder varit 46 gånger mer omfattande.

Strejkrätten kommer troligen att begränsas, meddelar Ylva Johansson redan innan regeringens utredning är färdig. Flera fackförbund är kritiska till en begränsning som öppnar för avtalsshopping och ännu mer medgörliga fack. Men IF Metall är positiva.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson väntar inte på att antistrejkrättsutredningen hon själv har tillsatt ska bli klar den 31 maj, utan meddelar redan nu att strejkrätten troligen kommer inskränkas.

Utredningen tillsattes på grund av den utdragna konflikten i Göteborgs hamn mellan Maerskägda terminalbolaget APM Terminals och det fristående facket Hamnarbetarförbundets avdelning fyra. Under 2017 strejkade hamnarbetarna i sammanlagt åtta timmar, medan APMT lockoutade hamnarbetarna från arbetsplatsen i 371 timmar. Trots att arbetsköparnas konfliktåtgärder varit 46 gånger så omfattande som arbetarnas, är det alltså strejkrätten som den socialdemokratiska regeringen vill inskränka.

Redan i somras uttryckte flera LO-förbund sin oro inför antistrejkutredningen, däribland Kommunal, Handels och Transport. Efter Ylva Johanssons utspel på onsdagen uttalar sig Pappers ordförande Matts Jutterström skarpt kritiskt.
– Det här, tror jag, är ett rent beställningsjobb från Svenskt näringsliv, säger han till SVT.

IF Metall är däremot positiva till antistrejkutredningen. Både ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla är lika glada som arbetsköparna över utredningen.

– Jag ser ett problem som Ylva också ser, och problemet är att det är störningar i hamnen. Det gör att företag där våra medlemmar jobbar har svårt att få ut sina prylar som ska säljas ute på världsmarknaden och det innebär ett hot mot jobben för medlemmarnas del, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse menar att kapitalisterna pressat regeringen att införa en lagstiftning som är negativ för alla arbetare.

– Näringslivet har velat ha den här lagstiftningen länge, där det är möjligt för en arbetsgivare att hänvisa till att det redan finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Man vill ha den öppningen till avtalsshopping, möjligheten att byta till ett billigare avtal och en mer medgörlig facklig motpart, säger han till SVT.