Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Arbetsdomstolen: Fritt fram för hyvling

Coop Forum i Örebro tvingade de anställda att gå ner i arbetstid istället för att säga upp dem enligt turordningen. Nu har Arbetsdomstolen gett företaget rätt.


Förra veckan kom Arbetsdomstolens dom i fallet med de anställda på Coop Forum i Örebro. Det var hösten 2014 som butikspersonalen tvingades skriva på nya anställningskontrakt med färre timmar om de inte ville bli arbetslösa. Istället för att säga upp personal på grund av arbetsbrist tvingades heltidsanställda gå ner till deltid, så kallad hyvling.

Handels stämde Coop för att ha frångått turordningsreglerna men det hade de inget för. Arbetsdomstolen ger företaget rätt och det enda Handels får med sig hem är notan för motpartens rättegångskostnader på närmare 200 000 kronor.

Arbetsdomstolen går helt på Coops linje att de anställda frivilligt gått med på ”omplacering” till sina egna jobb och att de inte kan anses ha blivit uppsagda. Detta trots att de anställda vid sidan av underskriften på sina nya anställningskontrakt lade till att de skrev på under protest, och att de varit hotade med att bli av med arbetet om de inte gick ner i sysselsättningsgrad.

Andra uppmärksammade fall av hyvling har gällt elektronikföretag som Mediamarkt och Elgiganten. Arbetsdomstolens tolkning av lagen öppnar naturligtvis upp för att fler företag åsidosätter turordningsregeln i Las genom att godtyckligt skära ner heltidsanställningar till deltid istället för att säga upp enligt turordningen vid arbetsbrist.

Malin Bergvall, ombudsman på Handels i Örebro, säger till Handelsnytt att det ”känns skit, som att fötterna ryckts undan”.

Det är helt förståeligt och Malin Bergvall och inte minst de ”omplacerade” butiksarbetarna har all anledning att vara besvikna och förbannade. Ingen bör dock förvånas av att Arbetsdomstolen, en klassdomstol då den inrättades och en klassdomstol idag, dömer till arbetsköparens fördel.

Arbetsdomstolen kom till i samband med kollektivavtalslagen från 1928, som tvingar till arbetsfred under avtal och innebär att arbetare som bryter mot fredsplikten kan dömas i domstol. Förra veckans dom är den senaste i raden som visar att arbetare aldrig kan lita på att få rätt i Arbetsdomstolen.

Domen visar både hur Lagen om anställningsskydd måste stärkas och hur arbetarklassen inte kan sätta sin lit till borgarstatens institutioner för att få rättvisa.