Hoppa till huvudinnehåll

Seglar för solidariteten

– Det är viktigare än någonsin att försöka bryta blockaden, menar Ship to Gazas Jeannette Escanilla. I lördags anlände deras båt till Göteborg, en av anhalterna på en västkust-turné som avslutas i Malmö lagom till Eurovision. Senare bär det av till kontinenten – och slutligen till Gaza.

Jeannette Escanilla vid relingen på Handala.
Artur Szandrowski / Proletären

Proletären var först med att hälsa Ship to Gazas ordförande Jeannette Escanilla välkommen i land när båten Handala anlände till Göteborg lördagen den 4 maj. Men vi var inte ensamma – hundratals Palestinavänner hade samlats vid Göteborgsoperans kaj för att möta den norska fiskebåten.

Handala lämnade nyligen hemmahamnen i Oslo och gjorde sitt första svenska stopp i Lysekil. Sedan fortsätter resan söderut.

Sista anhalten i Sverige är Malmö, där de anländer lagom till Eurovision – och protesterna mot Israels deltagande i tävlingen.

– Det är en skam att man inte har stoppat Israels deltagande, så som man gjorde med Ryssland, säger Jeannette Escanilla till Proletären.

– Vi vill komma dit och visa vårt stöd för alla som tycker att det är orättvist. Israel ska inte delta i en festlig manifestation, samtidigt som de begår ett fruktansvärt folkmord.

Artur Szandrowski / Proletären
”Välkomstkommittén” tågade genom centrum till Lilla Bommens gästhamn.

Senare bär det av till Europa. Köpenhamn, Hamburg, och så vidare, och så vidare. Ända fram till Gaza, dit de hoppas nå i slutet av juni.

Tanken är att väcka opinion för Palestinas sak på vägen. Inte minst i de länder som backat Israel mest.

– Vi har sett ett rent hyckleri i sex månaders tid. Politikerna tar inte ställning för de internationella lagarna, för folkrätten. Folket höjer sina röster för att västvärlden beter sig skamligt. Men man vinklar det och misstänkliggör solidaritetsrörelsen. Här bär media en stor skuld, inte minst i Sverige.

I det som kallas det globala syd har man däremot sett en officiell uppslutning bakom Palestina. Lagom till första maj meddelande till exempel Colombias president Gustavo Petro att landet bryter de diplomatiska relationerna med Israel.

– Det är fantastiskt. Latinamerika har en historia av orättvisor och diktatur, så det är inte konstigt att de agerar på det här sättet. De ser folkmordet som sker. I Sverige saknar vi det tyvärr. Man gör sig medskyldig istället.

Jeannette Escanilla hoppas på att kunna vara med under seglatsens sista etapp. Ship to Gaza har försökt nå den palestinska landremsan flera gånger tidigare, men aldrig lyckats. De har ofta blivit anhållna av israelisk militär på internationellt vatten. Några gånger har det slutat riktigt våldsamt.

Är det inte farligare än någonsin nu att försöka bryta blockaden och ta sig till Gaza?

– Det kan man tycka. Men det är också viktigare än någonsin. Vi har försökt sedan 2010, men skillnaden i år är att världen har sina ögon på Israels barbari och vi är inte ensamma. Vi har folkets stöd. Och palestinierna har folkets stöd. Den här gången tror jag personligen att vi kommer in i Gaza.