Hoppa till huvudinnehåll

Saabs ägare 60 miljarder rikare på vapenförsäljning

Efter förra veckans krigshets på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen nådde det svenska vapenbolaget Saabs aktievärde nya rekordnivåer nästan varje dag. Största vinnarna? Wallenbergfamiljen.

Marcus Wallenberg, styrelseordförande i Saab.
Copyright Saab AB/foto: Saab AB

Saab, som tillverkar alltifrån granatgevär, ubåtar och stridsflygplan till militärövervakningsutrustning, har rusat på börsen senaste åren. Under de nio första månaderna 2023 ökade vinsten med 92 procent jämfört med förra året – och de största ägarna i företaget är Wallenbergfamiljen. 

Familjen Wallenberg är Sveriges i särklass mäktigaste finansfamilj. Genom Wallenbergstiftelserna heläger de bolaget Wallenberg Investments AB, som i sin tur kontrollerar investmentbolagen Investor och FAM. Genom sina investmentbolag är familjen storägare i Stockholmsbörsens fyra största bolag: Astra Zeneca, Atlas Copco, ABB och tidigare nämnda investmentbolaget Investor.

Dessutom kontrollerar familjen andra välkända jätteföretag bland andra: Electrolux, SKF, Husqvarna, Ericsson, Kivra och EQT.

Wallenberg är inte bara stora på börsen, de äger börsen. Familjen är med tio procents innehav den tredje största ägare i Nasdaq Inc, som äger och driver amerikanska Nasdaq och sju andra europeiska börser, bland annat Stockholmsbörsen.

Wallenberg äger också över 40 procent av aktierna i Sveriges största vapentillverkare Saab – och det har blivit en guldgruva för familjen. Före Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 kostade en Saab-aktie 217 kronor.

Sedan dess har värdet tickat stadigt uppåt, och den senaste veckan har kursen slagit nytt rekord nästan varje dag. Den 15 januari var kursen uppe på 683 kronor.

Det innebär att det samlade börsvärdet ökat från under 30 miljarder kronor i februari 2022 till 91 miljarder kronor idag – alltså mer än 60 miljarder (!) kronor på under två år. Det är lika mycket pengar som svenska statens samlade kostnader för hela rättsväsendet 2023.

Maktmännen i Wallenbergsfären idag är kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg. Marcus Wallenberg är också styrelseordförande i Saab och enligt Aftonbladets ekonomikommentator Andreas Cervenka har hans aktier i bolaget stigit i värde med 55 miljoner kronor sedan rusningen på vapenmarknaden började.

Bakgrunden till Saabs rusande aktievärde är den ökade upprustningen i världen. Enligt Saabs senaste kvartalsrapport sker den största ökningen i inköp av militärmateriel på över 30 år.

Saabs orderingång ökade med 39 procent från perioderna januari-september 2022 till januari-september 2023. För att nå produktionsmålen har vapenföretaget nyanställt 2.500 personer.

– Vi har investerat långt över en miljard för att växa och fyrdubbla produktionen från Karlskoga i Sverige, berättar Saabs vd Micael Johansson när han besöker TV4:s Morgonsoffan för att prata om företagets framgångar i förra veckan.

Orderingången lär fortsätta växa. Försvarsmakten, Saabs största beställare, har fått höjda anslag med 27 miljarder kronor inför 2024 och med Sveriges pågående Natoansökan har beställningarna från Natos inköpsorganisation, NSPA, börjat trilla in.

Under 2023 beställde NSPA robotar och luftvärnssystem till ett värde på 350 miljoner kronor, och tecknade ett ramavtal om markstridsvapen som innebär att Saab ska leverera pansarskott och granatgevär till Natos medlemsländer fram till 2026.