Hoppa till huvudinnehåll

Manifestet i ny skrud

Kommunistiska Manifestet – 175 år på nacken, men mer aktuellt än någonsin, säger Mats Kejonen, aktuell med en serieversion av Marx och Engels klassiska kampskrift.

Mats Kejonen
Adrian Malmgren

En klassiker i ny skrud släpptes lagom till första maj – Kommunistiska manifestet som seriebok. För innehållet står Karl Marx och Friedrich Engels, för illustrationerna serietecknaren Mats Kejonen.

Okej. Kommunistiska manifestet i serieform. Varför?

– För att aktualisera Marx och för att för att banka in materialism i folk medvetande,  eftersom vi har ett offentligt samtal som präglas av idealism. Och det är jättemånga som kommit och sagt: ”Vilken bra idé. Äntligen!” Men för mig är den ultimata läsaren en som ännu inte format sin politiska världsbild och lotsa den människan i rätt riktning.

Manifestet har drygt 175 år på nacken, men är mer aktuellt än någonsin, menar Mats Kejonen.

– Jag kan ta som exempel hur Marx och Engels nämner att de nya kommunikationerna gör det enklare för arbetare att kommunicera med varandra och istället för en inskränkt nationell litteratur skapa en världslitteratur. Och det sa de 150 år innan internet. De snackade så klart om ånglok och telegrafer, men det går att applicera idag.Se på Palestinaprotesterna, där blir kampen internationell ögonblickligen. Och det sker en direkt kommunikation mellan folket i Palestina och resten av världen.

Förordet är skrivet av Matias Wåg, som blev riksaktuell, som blev riksaktuell häromveckan efter den nazistiska attacken på ett politiskt möte i Gubbängen.

– Jag beundrar honom väldigt mycket. Han har ju avsatt 85 politiker genom research! Jag gillar hur han blandar att vara aktivist och intellektuell. Nu när han blev misshandlad i Gubbängen, så åkte han samma kväll hem och skrev en artikel om det för Aftonbladet där han också nämner tid och plats för motdemonstrationen. Sen håller jag inte helt med honom politiskt om allt, men jag tycker han är väldigt cool.

Mats Kejonen / Verbal förlag
Kommunistiska Manifestet utgavs först 1848. Nu, 176 år senare, finns det som seriebok på svenska.

Vad händer framöver? Familjens, privategendomens och statens ursprung i serieform? Das Kapital?

– Det är roligt att du nämner det för jag har faktiskt funderat på Familjens, privategendomens och statens ursprung, men jag har lite för mycket annat på gång så det får vänta lite.

– Just nu håller jag på med en bok som heter Finnkampen och handlar om sverigefinnarnas historia, den ska komma ut senare i år. Den bygger på historiska dokument och är skriven av Andreas Ali Johansson, som är expert på sverigefinsk historia, men det bygger också på hans egen uppväxt och hans mammas historia. Hon kommer från finska Lappland, dit Volvo åkte och värvade arbetare på sextiotalet, så hon kom till Göteborg, jobbade på Volvo och bosatte sig i Biskopsgården.

Kommunistiska Manifestet, illustrerad av Mats Kejonen, är utgiven på Verbal förlag (2024).

Mats Kejonen om varför han är med i Tecknaruppropet mot Nato

– Det finns många anledningar till det. Men den viktigaste är att jag har en son som är sex år idag. När han blir gammal nog att göra lumpen så vill jag inte att USA eller Turkiet ska bestämma var han ska skickas.

…och om Eurovision i hemstaden Malmö

– Jag bor rätt nära Friisgatan, den gata som Malmö stad utsett till "Eurovision-gata". Från Triangeln station är det tänkt att turister ska flockas till "Eurovision-parken", det vill säga Folkets Park, genom gatan. Jag gick den gatan idag och på den ganska korta sträckan så räknade jag till drygt 20 Palestinaflaggor som vajade från fönster och balkonger. Och då är det ändå en vecka kvar till tävlingen där Israel ska delta!

 – Och det blir så tydligt att hela tävlingen är inriktat på turister och att sälja in Malmö som "eventstad", snarare än till oss som faktiskt bor i den här staden.