Hoppa till huvudinnehåll

Ecuadors polis bröt sig in på Mexikos ambassad

Mexikos president AMLO: ”Inte ens den fruktade Pinochet vågade sig på det”.

Ecuadors president Daniel Noboa.
Isaac Castillo/Presidencia de la República

En diplomatisk kris har brutit ut mellan Ecuador och Mexiko, efter att ecuadoriansk polis bröt sig in på Mexikos ambassad i huvudstaden Quito i fredags. Där kidnappade de Ecuadors tidigare vicepresident Jorge Glas, som fått politisk asyl av Mexiko.

– Det var ett auktoritärt agerande. Det är ibland fel att använda exempel, men inte ens Pinochet, den fruktade Pinochet och andra, vågade sig på det, sade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, ofta förkortat AMLO, på en presskonferens.

Mexiko har nu avbrutit alla diplomatiska förbindelser med Ecuador, som leds av högerpresidenten Daniel Noboa. Bland annat vänsterregeringarna i Colombia, Honduras och Brasilien har skarpt kritiserat Ecuadors brott mot internationell rätt, och Nicaragua har också brutit de diplomatiska förbindelserna med Ecuador och fördömt regeringen Noboas ”barbariska nyfascistiska politik”.

Det var i december förra året som Glas, som var vicepresident under vänsterpresidenten Rafael Correa, tog skydd på Mexikos ambassad efter att ha blivit anklagad och dömd för korruption. Correa befinner sig själv sedan 2017 i exil i Belgien, också korruptionsanklagad.

När Mexiko i fredags beviljade Glas politisk asyl gav president Noboa order om att arrestera honom.

Kidnappningen av Glas på mexikanskt territorium skedde samma vecka som en domstol i Ecuador upphävde den friande domen mot den svenske programmeraren Ola Bini. Istället dömdes svensken till ett års fängelse. 

Ola Bini sitter frihetsberövad på grund av sin vänskap med visselblåsaren Julian Assange, som är fängslad i Storbritannien och hotas med utlämning till USA för att ha avslöjat amerikanska krigsbrott i Afghanistan och Irak. Ola Bini greps på flygplatsen i Quito i april 2019, samma dag som Assange greps av brittisk polis – på Ecuadors ambassad i London.

Till skillnad från i fallet med Glas hade Ecuadors dåvarande president Lenin Moreno sålt ut Assange och gett britterna tillåtelse att gå in och gripa honom på ambassaden, dit han tagit sin tillflykt när Rafael Correa var Ecuadors president.