Hoppa till huvudinnehåll

Bokrecension: Både vrede och hopp i tankeväckande bok

”Vi skottar trottoaren för vi är socialister och vill inte att folk ska bryta lårbenshalsen.” Vibeke Olssons jordnära och medmänskliga hållning blir tydlig i hennes nyutkomna krönikesamling.

Vibeke Olsson (född 1958) har skrivit över trettio böcker och varit återkommande krönikör i både vänstertidskrifter och kristna publikationer.
Libris

Vibeke Olsson har samlat krönikor hon skrivit och publicerat mellan åren 2011 och 2021 i en nyutkommen bok, Medan vi ännu kan tala. Texter och tankar om vrede och hopp.

Ibland behöver man en tankebok, för att läsa en liten bit och fundera en större stund.

Då får det gärna vara en tankebok av en som ofta flikar in ett ”för oss med hjärtat till vänster”. Och som frågar sig ”Vad är ett samhällsbygge?” Vad har vi tappat, och vad riskerar vi att förlora i det nyliberala samhället?

Vibeke Olsson står med fötterna på jorden, förvisso med sin religiösa tro, men framförallt på sin djupa medmänskliga grund. Jag som inte är bevandrad i Bibelns ord får ta bibelcitaten hon ofta utgår från som allmänbildning, och ge henne stor respekt för att hon tar konsekvenserna av bibelorden och låter dem leda till ställningstagande och handling.

Som när hon skriver om hur viktig sjukvården är för ett mänskligt och jämlikt samhälle.

Utan vetenskap – ingen modern sjukvård. Vi borde jubla och satsa allt vi kan på sjukvården, skriver hon. Och om änglarna, de som ofta har handskar och munskydd, och som ofta hamnar i samvetsnöd av stressen i sjukvårdens köp- och säljsystem skriver hon: ”Be för dem. Betala för dem!”

Vibeke Olsson står med fötterna på jorden, förvisso med sin religiösa tro, men framförallt på sin djupa medmänskliga grund.

Medmänskligheten möts, med eller utan tron. 

I en av texterna resonerar Vibeke Olsson om begreppet världsmedborgare. Att kalla sig världsmedborgare har ett gott uppsåt, ett motstånd mot nationalism, men risken är att man utesluter alla som inte har möjlighet att flänga över jorden. Och bland dem som blir kvar och uteslutna har nationalister och rasister sina jaktmarker.

Ojämlikhet göder fascism, skriver hon och visar med det att grunden hon står på inte bara är medmänsklig utan också klassmässig.

Och hon är jordnära: ”Vi skottar trottoaren för vi är socialister och vill inte att folk ska bryta lårbenshalsen.”

Det är mycket som kommer förbi i textstyckena, som varför det vore så rätt med sextimmarsdag, hur allt man fruktade när man röstade nej till EU har besannats, hur pengarna i samhället inte finns där de borde. Frågor där en bred opinion borde samlas i konkret motstånd.

Vibeke Olsson vill få oss att tänka ett varv till. Det är ofta ett klokt råd och det leder ofta till möten människor emellan. Det underlättar samhällsbygget där vetenskap, medmänsklighet och klasskänsla är byggstenar.

Ett ord på vägen från den innerligt mänskliga människan och författaren Vibeke Olsson får bli detta: ”När vi byter ut ordet välgörenhet mot solidaritet blir vi varse ömsesidigheten. Idag hjälper jag dig, i morgon hjälper du mig.”

Medan vi ännu kan tala. Texter och tankar om vrede och hopp    

Vibeke Olsson

Libris bokförlag